Ungarsk gulasj
Avansert,  Grønnsaker,  Gryte,  Kjøtt,  Oppskrifter,  Pølse,  Suppe

Ungarsk Gulasj

Når det er kaldt ute passer det ekstra godt med en varm suppe med masse kjøtt og grønnsaker. Ungarsk gulasj er en gammel klassiker. Det å koke en stor gryte suppe som gir mat til flere dager, er sterkt undervurdert, og den blir bare bedre og bedre for hver dag.

Denne suppen tar litt tid å lage, men er perfekt å ha med i termos når dere drar på tur.

Er det én ting det ungarske kjøkkenet er kjent for, for så er det nettopp paprikapulveret. Det finnes i åtte forskjellige farger, styrker og bitterheter. «Csípésmentes csemege» er en mild variant med masse smak og dyprød farge, perfekt til oksekjøtt. Finner du ikke dette paprikapulveret på butikken, kan det være en idé å kjøpe det på nettet, da får du det i postkassa før du aner det. Krydderet har mange års holdbarhet, så kjøp gjerne to bokser når du er i gang.

Kjøttet som brukes, må være fra høyryggen på kua/oksen og skåret i ganske store biter. Etter et par timer i gryta blir dette rimelige kjøttet saftig og supergodt, og gir i tillegg en innmari god kraft. Dyrere kjøtt som «okse lårsteik» er derimot uegnet, fordi det vil bli tørt og smulete i en kokt gryte eller suppe som gulasj.

Ingredienser 6 porsjoner. (Doble gjerne oppskriften):

2 dl olivenolje
150 g bacon
150 g chorizo (eller ungarsk pølse om du finner)
1 kg høyrygg
2 løk
2 røde paprika
½ hvitløk
3 ss paprikapulver (ungarsk type)
Ca 2 liter kraft (Bruk helst ferdig oksekraft. Ikke terninger)
700 g potet
200 g persillerot
200 g gulrot
1 ts karvefrø (valgfritt)
salt og pepper

Slik gjør du:

Skjær opp bacon og pølse i terninger på 0,5 x 0,5 cm. Finhakk løken og hvitløken. Skjær opp kjøttet i terninger på 4×4 cm.

Bruk en stor kjele og ha i olivenolje og stek bacon og pølse på moderat varme i et minutts tid. Tilsett løken og hvitløken. La dette steke i ytterligere 1 minutt. Det skal kun «karamelliseres» lett, ikke stekes brunt. Tilsett paprikapulver og stek videre i rundt 1 minutt. Tilsett så kjøttet og la det steke med i ca. 1 minutt.

Hell på alt vannet/kraften. Kok på lav varme under lokk i 1,5 time. I mellomtiden skreller du potet, gulrot og persillerot. Del opp potetene i terninger på 1,5×1,5 cm. Gulroten og persilleroten skjærer du noe mindre.

Ta av lokket og tilsett potet, gulrot og persillerot. Kok videre uten lokk i ca. 30-40 minutter. Væsken vil nå fordampe mens gryta koker. Er den veldig vandig, lar du den bare koke til den har en god smak og fylde. Ser den ut til å bli for tykk, kan du tilsette litt mer vann og fullføre kokingen på lav varme med lokk. Smak til med nymalt svart pepper og salt.

Tips! Ønsker du å krydre denne oppskriften ytterligere, kan en teskje ristet karvefrø tilsettes fra starten. Dette gir en rund og fin smak.

Server med godt brød og smør.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.