Kjøttsuppe
Avansert,  Gryte,  Kjøtt,  Oppskrifter,  Suppe

Kjøttsuppe

Høsten er tid for tradisjonskost med mørt og godt kjøtt og smakfulle rotgrønnsaker. Det er noe spesielt å komme inn til en varm og dampende kjøttsuppe etter å ha vært ute hele dagen. Denne passer også godt å ha på termos når du er på tur.

Ingredienser til ca. 10 porsjoner:

1,5 kg storfekjøtt med ben (for eksempel høyrygg) Det holder med 1 kilo uten ben.
ca. 500 g medisterfarse (eller ferdige kjøttboller)
ca. 3 liter vann
2-3 ts salt
3 laurbærblader
2- 3 kjøttbuljongterninger (eller litt fond)
4 gulrøtter, i terninger
ca. 8 poteter, i terninger
ca. 250 g sellerirot, i terninger
ca. 300 g kålrot, i terninger
ca. 150 g pastinakk
2 gule løk, i terninger
en stor purre, i strimler
salt og pepper
Timian og rosmarin
Frisk Koriander

Slik gjør du:

Legg storfekjøttet i kaldt vann og kok opp. Jeg har her benyttet høyrygg, men du kan også benytte annet kokekjøtt, som for eksempel bibringe eller oksebog. La det koke forsiktig opp og fjern skummet (som inneholder proteinrester fra kjøttet) slik at kraften blir klar. Tilsett salt, hel pepper og 3 laurbærblader og la kjøttet trekke på svak varme (ca. 90 grader) i ca. 1 1/2 time, til det er mørt og løsner fra bena. Koketiden vil variere med størrelsen og mørheten på kjøttet. Ta kjøttet ut av kraften.

Lag kjøttboller av medisterfarsen. Det kan du enkelt gjøre ved å ha farsen i en plastpose som du skjærer av en bit på det ene hjørnet. Press farsen ut av hullet og bruk en kniv til å kutte av farsen slik at det blir fine kjøttboller. Ha bollene direkte oppi den varme kjøttkraften etter kjøttet og la de trekke noen minutter før du tar de opp med en hullsleiv og setter de tilside. Sil kjøttkraften og ha den tilbake i kasserollen. Smak om nødvendig til med en kjøttbuljongterning eller litt fond.

Skrell grønnsakene og skjær dem opp som angitt ovenfor. Bruk det du har tilgjengelig av rotfrukter. Persillerot og pastinakk smaker for eksempel veldig godt i denne suppen. Ha alle grønnsakene, med unntak av purren, oppi den kokende kraften og la det koke til grønnsakene er møre, etter ca. 30 minutter. Skjær purren i skiver som du tilsetter ca. 5 minutter etter de øvrige grønnsakene. Tilsett kjøttet og kjøttbollene mot slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper.

Dryss over litt frisk koriander og server med grovt brød eller flatbrød.

Denne suppen kan gjerne fryses.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.